مقایسه اثر عصاره هیدروالکلی زنجبیل(Zingiber officinale) بر بقای سلول‌های سرطانی ریه و سلول‌های فیبروبلاست جنینی موش

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران/مرکز تحقیقات سلول‌های بنیادی و فناوری ترانسژنیک دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران/ مرکز تحقیقات سلول‌های بنیادی و فناوری ترانسژنیک دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

سرطان ریه عامل بیشترین مرگ و میر ناشی از سرطان است. زنجبیل گیاهی خوراکی و دارویی است که دارای خواص مهم درمانی از جمله خاصیت ضد سرطانی است. هدف این مطالعه، بررسی و مقایسه اثر عصاره هیدروالکلی این گیاه روی سلول‌های سرطانی ریه و سلول‌های فیبروبلاست جنینی طبیعی موش است. سلول‌های سرطانی ریه رده A459 و سلول‌های فیبروبلاست جنینی طبیعی موش در آزمایشگاه کشت شدند و با غلظت‌های مختلف عصاره زنجبیل به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند. برای سنجش میزان بقاء سلول‌ها از روش MTT (3،4،5 دی متیل تیازول2 یل 2،5 دی فنیل تترازولیوم) استفاده گردید. زنجبیل در غلظت‌های 1800 و 2000 میکروگرم بر میلی لیتر و زمان 72 ساعت اثر کشندگی بیشتری روی هر دو نوع سلول داشت و باعث تغییرات مورفولوژیکی در سلول‌ها شد که در سلول‌های سرطانی مشهودتر بود. اثر کشندگی زنجبیل روی سلول‌های سرطانی در غلظت‌های 1000، 1200، 1400، 1800 و 2000 میکروگرم بر میلی لیتر به صورت معنی داری بیشتر از اثر کشندگی آن روی سلول‌های جنینی بود(05/0< P). اثر سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی زنجبیل روی سلول‌های سرطانی ریه بیشتر از سلول‌های فیبروبلاست رویانی طبیعی موش است و می‌تواند به عنوان یک داروی ضد سرطان ایمن مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of Ginger(Zingiber officinale) Hydroalcoholic Extract on the Viability of Cancer Cells and Embryonic Fibroblast Cells

نویسندگان [English]

  • Elham Hoveizi 1
  • Tayebeh Mohammadi 2
1 Department of biology, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran/Stem cells and transgenic technology research center (STTRC), Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
2 Department of biology, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran/Stem cells and transgenic technology research center (STTRC), Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
چکیده [English]

Lung cancer is the most common cause of cancer related death. Ginger is an edible and medicinal plant having important health benefits including anticancer activity. The aim of this study was evaluation and comparison of the effect of hydroalcoholic extract of ginger on lung cancer cells and normal mouse embryonic fibroblasts. Human lung cancer cell line A459 and normal mouse embryonic fibroblasts were cultured in vitro and treated with different concentrations of ginger extract for 24, 48 and 72 hours. The MTT assay was used to determine cell viability. Ginger extract in concentrations of 1800 and 2000 µg/ml had killed both of cells at 72 hours after treatment and caused morphological changes in cells which were more obviously in cancer cells. Ginger extract in concentrations of 1000, 1200, 1400, 1800 and 2000 µg/ml killed cancer cells more than embryonic cells(P<0.05). Cytotoxicity effect of ginger on lung cancer cells was more than its effect on normal mouse embryonic fibroblasts and can be regarded as a safe anticancer medicine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ginger hydroalcoholic extract
  • lung cancer cell
  • Embryonic Fibroblast
  • Cytotoxicity
[1]     Abdullah S, Z.S., Murad NA, Makpol S,  Ngah ZW, Yusof YAM. 2010 Ginger extract (Zingiber officinale) triggers apoptosis and G0/G1 cells arrest in HCT 116 and HT 29 colon cancer cell lines African journal of biochemistry research. 4(4): 134-142.

[2]     Azadmehr A, Hajiaghaee A, Baradaran B, Haghdoost-Yazdi H. Apoptosis Cell Death Effect of Scrophularia Variegata on Breast Cancer Cells via Mitochondrial Intrinsic Pathway. Adv Pharm Bull 2015. 5(3):443-446

[3]     Chang W S, C.Y.H., Lu F J, Chiang H C. 1994. Inhibitory effects of phenolics on xanthine oxidase. Antican Res. 14: 501-506.

[4]     Guo H, Guan H, Yang W, Liu H, Hou H, Chen X et al. Pro-apoptotic and anti-proliferative effects of corn silk extract on human colon cancer cell lines. ONCOLOGY LETTERS 2017. 13: 973-978.

[5]     Ghayur MN, G.A. 2005. Pharmacological basis for the medicinal use of ginger in gastrointestinal disorders. Dig Dis Sci. 50(10): 1889-1897.

[6]     Housman G, B.S., Heerboth S,  Lapinska K, Longacre M etal. 2014. Drug Resistance in Cancer: An Overview Cancers (Basel). 3(6): 1769–1792.

[7]     Luijsterbur MS, A.H. 2011. Chromatin and the DNA damage response: The cancer connection. Molecular Oncology. 5(4): 349-367.

[8]     Marx W, M.D., McCarthy AL, Bird R, Ried K, Chan A, Isenring L. 2015. The Effect of Ginger (Zingiber officinale) on Platelet Aggregation: A Systematic Literature Review PLoS One. 10(10): e0141119.

[9]     Mohammadi T, Hoveizi E. 2017. comparison of the effect of rosemary hydroalcoholic extract on head and neck cancer cells(HN5) and murine neural progenitor cells viability. developmental biology. 9(3): 13-22.

[10]  Mohammadi T, Hoveizi E.2018. Comparison of anti proliferative effect of cinnamon (Cinnamomumzeylanicum) hydroalcoholic extract with cyclophosphamide medicine on A459 Cancer Cells. Razi Journal of Medical Sciences. 25(167): 22-29.

[11] Moheghi N, T.a.J, Brook A. 2011. The Cytotoxic Effect of Zingiber Afficinale in Breast Cancer (MCF7) Cell Line. Ofogh-e-Danesh. 17(4): 18-33.

[12] Nagasawa H, W.K., Inatomi H. 2002. Effects of bitter melon (Momordica charantia l) or ginger rhizome  (Zingiber offifinale rosc) on spontaneous mammary tumorigenesis in SHN mice. Ame J Chin Med. 30: 195-205.

[13] Rahmani AH, A.s.F., Aly SM. 2014. Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol. 6(2): 125–136.

[14] Remesh A. 2012. Toxicities of anticancer drugs and its management. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology. 1(1): 2-12.

[15] Safarzadeh E, S.S., Baradaran B. 2014. Herbal medicine as inducers of apoptosis in cancer treatment. Adv Pharm Bull. 4:  421–427.

[16] Sosa V, M.T., Somoza R, Paciucci R, Kondoh H, Leonart ME. 2013. Oxidative stress and cancer: An overview. Ageing Research Reviews. 12(1): 376-390.

[17]  Surh Y.1999. Molecular mechanisms of chemopreventive effects of selected dietary and medicinal phenolic substances. Mutation Res. 428: 305-327.

[18] Yoshimi N, W.A., Morishita Y, Tanaka T, Sugie S, Yamahara J, Mori H. 1999. Modifying effects of fungal and herb metabolites on azoxymethane-induced intestinal carcinogenesis in rats. Jap J Cancer Res. 83(2): 1273-1278.